dimecres, 31 de març del 2010

LA MONA DE PASCUA


Durant estos dies de Setmana Santa si hi ha una cosa molt típica a la Comunitat Valenciana és la mona de Pasqua. És una coca la degustació de la qual simbolitza que la Quaresma i les seues abstinències s'han acabat.

Els seus ingredients són farina, sucre, ous i sal. És una massa que comporta molt de treball en el seu pastat, i requerix una hora de repòs prèvia a la seua cocció. La mona porta un ou dur, la corfa del qual pot estar pintada . Estos ous són introduïts com a element decoratiu. Finalment, està recoberta per anisets de colors.

En un principi les mones eren redones amb l'ou al mig, però a dia de hui les formes són molt variades encara que solen ser la d'algun animal com una serp, sargantana o mona. L'ou, que era sempre dur, pot ser actualment de xocolate, que és més desitjat pels xiquets.

La mona se sol consumir durant el berenar dels dies de pasqua acompanyada de llonganissa de pasqua, sent costum trencar l'ou en el front d'una altra persona. També és possible acompanyar-la de xocolate.

Este aliment és propi del dilluns de Pasqua i és costum anar d'excursió al camp a passar la vesprada menjant la mona i jugar amb algun catxirulo. Esta tradició ha acabat donant nom al dia, que per a molts és "el dia de la mona".

En la majoria dels pobles de la Comunitat Valenciana els xiquets, acompanyats pels seus pares si són xicotets, i els no tan xiquets ixen les vesprades de pasqua al camp a menjar-se la mona al costat de la seua colla d'amics.


BONES PASCUES A TOTS, DE PART DE TOTA LA COMISSIO DE LA
FALLA VIA DEL MATERAL