dimecres, 8 d’abril del 2009

COM FER UN CATXIRULO

Els catxirulos, originaris de l'antiga Xinesa, proporcionen centenars d'hores de jugabilidad. Això si, precisen de materials lleugers per a poder solcar pels cels.A continuació anem a confeccionar un estel casolà amb els següents materials: fil blanc, paper de seda, tisores, ganivet, cola, 2 varetes de bambú (o d'altre material lleuger). Comencem per retallar les dues varetes a la mateixa longitud utilitzant un ganivet per a evitar astellar-les.

Les col·loquem en forma de creu tal com s'observa en la figura i les lliguem amb un nus pel centre. Lligar el fil a un dels braços de la creu -allunyant-los un poc de la meitat d'aquesta.Agafar un tros de fil i lligar-lo a l'altre braç deixant la mateixa distància del centre que en el pas anterior. I lligar l'altre cap al primer fil, de manera que a l'estirar-lo es forme un triangle isòsceles. Agafem el paper de seda i retallem un rombe de manera que la superfície del paper tape les varetes quan les col.loquem damunt d'aquest. Abocar un poc de cola al llarg de les varetes i enganxar-les sobre el paper de seda.



Agafem altre tros de paper de seda i retallem tires per a confeccionar la cua de l'estel el doble de llarga que el rombe de paper. Enganxar les tires a la part inferior de l'estel amb cola. Ara ja és el moment de fer-la volar:Que un company subjecte l'estel en posició vertical i un altre subjecte el fil a una distància de 5 metres.El qual té el fil comence a córrer i l'altre abans de sentir l'estirada del fil solte l'estel cap amunt.
D'aquesta manera el nostre estel solcarà el cel. Soltant més fil més alt volarà.

És important fer-la volar en llocs buidats lluny de línies d'electricitat o arbres i en dies assolellats i un poc ventosos. Ja sabeu, per a estes pasqües "catxirulo" per als vostres fills, nebots... Bones pasqües a tots, espaiet amb el cotxe i ja fins després de la primera pasqua.

La proxima reunio dia 17 abril de 2009.