dimecres, 24 de juny del 2009

MILERS DE FOGUERES CREMEN EN PLATGES A LA NIT DE SAN JOAN

El foc il·lumina carrers, places i fins i tot les platges de tota Espanya durant la vespra de San Juan. En Catalunya s'han llançat mil tones de petards i coets, encara que les fogueres seran menys aquest any per la sequera, el risc d'incendis i les tempestes, que han aigualit a molts la festa.

San Juan és una nit en la qual mites, llegendes i tradicions antiguíssimes s'uneixen al foc i a l'aigua en tots els llocs del país, on es cremen fogueres que serviran per a preservar del mal durant tot l'any. Segons els llocs, les llegendes associades a aquesta nit màgica varien.
.
Les herbes poden arribar a propietats que tot ho guareixen, el foc arruixa als dolents esperits, les mosses troben nuvi... L'element principal és el foc. Munts de mobles vells i llenya s'amuntonen en les places i les platges de moltes localitats, esperant cremar a partir de la mitjanit i complir el ritual de purificació previ a l'estiu. Les populars revetlles prenen el seu nom d'una planta que, si es recull durant aquesta nit, cura de tot malament La música també té un lloc destacat en la celebració.
Les revetlles populars (esdeveniment que pren el seu nom d'una herba -la revetlla- que guareix de tot mal al que la reculli durant la nit de San Juan) ompliran de cánticos i balls les poques hores que quedin fins a l'alba.
.
En Alacant, el foc arribarà demà Un altre dels llocs on es viu aquesta festa amb força és Alacant. Les tradicionals Fogueres, unes escultures satíriques similars a les falles valencianes, cremaran durant la nit del 24 al 25, culminant la festa gran de la localitat. Aquest any es preveu que acudeixin a l'esdeveniment al voltant d'un milió de persones.