dijous, 30 d’abril del 2009

1 DE MAIG : DIA INTERNACIONAL DEL TREBALL

HEM SUPERAT LES 10.000 VISITES ( DES DE QUE RESETEAREM EL CONTADOR DE VISITES ). ABANS JA EN TENIEM UNES CUANTES.
HUI FINALITZA EL JOC DELS PAREGUTS DEL MES DE ABRIL. I LA COSA ESTA PROU RENYIDA, ENCARA POTS VOTAR !!!

AL MES DE MAIG, QUI SERA EL ELEGIT?? VOLS SER TU EL PROXIM?

AQUESTA SETMANA NO NI HA REUNIO, JA QUE DEMA ES EL DIA DEL TREBALLADOR, I PER TANT ES FESTA. LA PROXIMA REUNIO SERA EL DIA 6 DE MAIG.

RECORDAR QUE TAMBE ES POT PAGAR AL BANC EN RONDA JOAN FUSTER (BAIX DE CASA EL PRESI, SI NO RECORDE MAL, CREC QUE ES CAIXA POPULAR ).

BON CAP DE SETMANA A TOTS I A DESCANSAR QUI PUGA !!!!
DIA 3 DE MAIG DIA DE LA MARE !!!


1 de maig: Dia Internacional del Treball

Jornada de lluita pels Drets dels Treballadors. Al novembre de 1884 es va celebrar a Chicago l'IV Congrés de la American Federation of Labor, en el qual es va proposar que a partir del 1º de maig de 1886 s'obligaria als patrons a respectar la jornada de 8 hores i, si no, s'aniria a la vaga.

En 1886, el President dels Estats Units, Andrew Johnson, va promulgar la cridada Llei Ingersoll, establint les 8 hores de treball diàries. Com aquesta llei no es va complir les organitzacions laborals i sindicals d'Estats Units es van mobilitzar. Arribada la data, els obrers es van organitzar i van paralitzar el país productiu amb més de cinc mil vagues.
L'episodi més famós d'aquesta lluita va ser el funest incident de maig de 1886 en la Haymarket Square de Chicago: durant una manifestació contra la brutal repressió d'una recent vaga una bomba va provocar la mort de diversos policies. Encara que mai es va poder descobrir qui va ser el responsable d'aquest atemptat, quatre líders anarquistes van ser acusats, jutjats sumariamente i executats.
Al juliol de 1889, la Segona Internacional va instituir el "Dia Internacional del Treballador" per a perpetuar la memòria dels fets de maig de 1886 a Chicago. Aquesta reivindicació va ser empresa per obrers nord-americans i, immediatament, adoptada i promoguda per l'Associació Internacional dels Treballadors, que la va convertir en demanda comuna de la classe obrera de tot el món.
El Congrés de París de la Segona Internacional va acordar celebrar el "Dia del Treballador" el primer de maig de cada any.
Des de 1890, els partits polítics i els sindicats integrats en la Internacional han dirigit manifestacions de treballadors en diversos països en petició de la jornada de 8 hores i com mostra de fraternitat del proletariat internacional. Aquest origen reivindicatiu i de lluita del moviment obrer s'associa amb el 1º de maig, la celebració del qual ha passat per diversos avatars segons el país i el seu règim polític. En l'actualitat, gairebé tots els països democràtics ho festegen, mentre que els sindicats convoquen a manifestacions i realitzen mostres de germanor.
En 1954, l'Església Catòlica, sota el mandat de Pío XII, va donar tàcitament aquesta jornada proletaria, al declarar aquest dia com festivitat de San José obrer. Durant el segle XX, els progressos laborals es van anar acreixent amb lleis per als treballadors, per a atorgar-los drets de respecte, retribució i empara social..